Anksioznost oziroma tesnoba je izrazit občutek strahu, ki se praviloma pojavlja v izredno stresnih situacijah in lahko pogosto vodi vse do paničnega napada – stanja v katerem je oseba tako izrazito preplavljena s strahom in spremljajočimi se simptomi, da je prepričana, da izgublja razum ali celo, da umira.

anksioznostVzroki anksioznih motenj so kompleksni in predstavljajo splet vpliva nezavednih duševnih procesov, težav v medosebnih odnosih, biološkimi dejavniki kot so pomanjkanje ali pretiran vnos določenih hranil in nenazadnje številnimi stresnimi dejavniki zahodne družbe, kot so pretirana naglica, občutenja odtujenosti, poplava informacij, in drugi.

Večina ljudi ob težavah z anksioznostjo poišče pomoč psihiatra, ki za  odpravo teh simptomov praviloma predpiše psihiatrična zdravila (pomirjevala ali antidepresive), katerih uporabo pa pogosto spremljajo številni nezaželeni in tudi škodljivi učinki.

Preden posežete po njih vam zato svetujem, da si pomagate s psihoterapijo ali pa za začetek z nekaj splošnimi nasveti, ki bi znali odpraviti številne lažje oblike anksioznosti.

  • Odpovejte se kavi in vsem ostalim kofeinskim napitkom (npr. Red Bullu ali Coca-Coli) in pravi, temni čokoladi. Kofein je pri težavah z anksioznostjo ena najbolj nezaželenih snovi, saj lahko že v manjših količinah  sproži panični napad tudi pri osebah, ki nimajo težav z anksioznostjo. Kavo lahko nadomestite z rožmarinom ali pravim čajem (slednjega pustite v vodi stati več kot dve minuti), pravo čokolado pa lahko nadomestite z mlečno čokolado.
  • Povečajte uživanje magnezija, predvsem tistega v obliki magnezijeva citrata ali taurata v prahu ali kapsulah. Magnezij v ostalih oblikah (tablete) se težje absorbira in zato nima enako pomirjajočega učinka.
  • Povečajte uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov. Prahrana v kateri prevladujejo predvsem beljakovine lahko dodatno poslabša občutke anksioznosti.
  • Odpovejte se spremljanju novic. Novice v tiskanih in elektronskih medijih so namenoma oblikovane tako, da ustvarjajo nemir in anksioznost v gledalcih, pri čemer hkrati popačijo sliko resničnega sveta in nevarnosti, ki na vas domnevno prežijo v njem.
  • Vsaj pol ure dnevno preživite v naravi, s čimer boste pokurili odvečne stresne hormone in se povezali z globljimi zdravilnimi ritmi naravnega sveta.
  • Razvijajte prakso meditacije oz. čuječnosti. Če bi želeli vaditi v skupini lahko obiščite društvo za razvijanje čuječnosti.
  • Družite se z dobrimi prijatelji, ki vas sprejemajo, razumejo in podpirajo. Omejite stike z ljudmi, ki vas kritizirajo ali povzročajo stisko in nemir v vašem življenju. Če stika s slednjimi ne morete omejiti, se naučite postaviti trdnejše medosebne meje.
  • Uporabite zelišča kot so melisa, baldrijan in šentjanževka. Alkoholne tinkture ali izvlečki so bolj učinkoviti kot prevretki v obliki čajev. Poskusite lahko tudi z uporabo amino kislin kot so GABA ali L-Tryptophan, ki so se pri odpravi anksioznosti izkazale za izredno učinkovite.

Če se vaše počutje kljub omenjenih nasvetom še vedno ne izboljša ali pa menite, da gre v vašem primeru za bolj zapletene težave vas vabim, da poiščete nadaljno pomoč v Osmi hiši.

Avtor članka sem Marko Vide, specializant psihodinamske psihoterapije. Vabim vas, da si preberete več o o meni in mojem delu v psihoterapiji, astrološkem svetovanju in zdravilnem zeliščarstvu. Za več informacij mi lahko pišete na marko@osmahisa.com.