Psihološka arhetipska astrologija

Pri svojem delu v psihoterapiji pogosto uporabljam psihološko arhetipsko astrologijo, ki je simbolni jezik preko katerega lahko interpretiramo kaj se dogaja v nevidnem arhetipskem svetu in kakšen vpliv ima to dogajanje na posameznika in družbo.

Znani švicarski psihiater Dr. Carl Jung je arhetipski svet označil za svet kolektivnega nezavednega v katerem bivajo univerzalni, primarni in živi Simboli iz katerih izvirajo sanje, mitologija in religija in ki na najglobljem nivoju psihe, predstavljajo temelji izvor človeške duševnosti. Zaradi tega je poznavanje tega sveta izjemno pomembno pri vsakršnem delu z nevsakdanjimi duševnimi stanji in razumevanje nezavednega.

S pomočjo astrološke rojstne karte in analize trenutnih planetarnih tranzitov lahko tako spoznamo, kateri arhetipski elementi predstavljajo najmočnejši vpliv v življenju klienta in tako dobimo dodatni uvid v naravo njegovih oz. njenih težav in načinov za njihovo razrešitev.

Pri tem je pomembno dodati, da arhetipska astrologija ne temelji – kot je zmotno mišljeno – na domnevnih vplivih planetov našega osončja, temveč na predpostavki, da živimo v izjemno smiselnem in povezanem vesolju, kjer gibanje nekaterih elementov v materialnem svetu kaže na dogajanje v nevidnem nematerialnem (arhetipskem) svetu, kar pa ima lahko na našo duševnost izjemen vpliv.

Moje astrološko delo je izjemno povezano z raziskavami Ricka Tarnasa, Matthew Stelznerja in Stanislava Grofa iz Kalifornijskega inštituta za integralne študije (CIIS).

Če vas zanima več, priporočam v branje članek Jung and Astrology.