Anksioznost oz. tesnoba je izrazit občutek strahu, ki se praviloma pojavlja v izrednih stresnih situacijah in lahko vodi do t.i. paničnega napada – stanja v katerem je oseba tako izrazito preplavljena s strahom in spremljajočimi se simptomi, da je prepričana, da izgublja razum ali celo, da umira.

anksioznostVzroki anksioznih težav so praviloma kompleksni in predstavljajo splet nezavednih duševnih procesov, težav v medosebnih odnosih, biološkimi dejavniki kot so pomanjkanje ali pretiran vnos določenih hranil in nenazadnje števinlih stresnih dejavnikih zahodne družbe, kot so pretirana naglica, hiper-individualiziranost, poplava informacij, ipd.

Večina ljudi ob težavah z anksioznostjo poišče pomoč psihiatra, ki za  odpravo teh simpotmov praviloma predpiše psihiatrična zdravila (pomirjevala ali antidepresive), katerih uporabo pa pogosto spremljajo številni nezaželeni in tudi škodljivi učinki.

Preden posežete po njih, vam svetujem, da si pomagate s psihoterapijo ali pa za začetek z nekaj splošnimi nasveti, ki bi znali odpraviti številne lažje oblike anksioznosti.

  • Odpovejte se kavi in vsem ostalim kofeinskim napitkom (npr. Red Bullu ali Coca-Coli) in pravi, temni čokoladi. Kofein je pri težavah z anksioznostjo ena najbolj nezaželenih snovi, saj lahko v večjih količinah  sproži panični napad tudi pri osebah, ki nimajo težav z anksioznostjo. Kavo lahko nadomestite z rožmarinom ali pravim čajem (slednjega pustite v vodi stati več kot dve minuti), pravo čokolado pa nadomestite z mlečno čokolado.
  • Povečajte uživanje magnezija, predvsem tistega v obliki magnezijeva citrata ali taurata v prahu ali kapsulah. Magnezij v ostalih oblikah je težje prebavljiv in nima enakega učinka na anksioznost.
  • Povečajte uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov. Prahrana v kateri prevladujejo beljakovine lahko dodatno poslabša občutke anksioznosti.
  • Odpovejte se spremljanju novic. Novice v tiskanih in elektronskih medijih so namenovana oblikovane tako, da ustvarjajo nemir in anksioznost v gledalcih, pri čemer hkrati popačijo sliko realnega sveta in nevarnosti, ki na nas domnevno prežijo v njem.
  • Vsaj pol ure dnevno preživite v naravi, s čimer boste pokurili odvečne stresne hormone.
  • Razvijajte prakso meditacije oz. čuječnosti. Če bi želeli vaditi v skupini obiščite Društvo za razvijanje čuječnosti.
  • Družite se z dobrimi prijatelji, ki vas sprejemajo, razumejo in podpirajo. Omejite stike z ljudmi, ki vas kritizirajo ali povzročajo stisko in nemir v vašem življenju. Če stika slednjimi njimi ne morete omejiti, se naučite postaviti trdnejše medosebnostne meje.
  • Uporabite zelišča kot so melisa, baldrijan in šentjanževka. Alkohlne tinkture ali izvlečki so bolj učinkoviti kot prevretki v obliki čajev. Poskusite lahko tudi z uporabo amino kislin kot so GABA ali L-Tryptophan, ki so se za odpravo anksioznosti izkazale za izredno učinkovite.

Če se vaše počutje kljub omenjenih nasvetom še vedno ne izboljša ali pa menite, da gre v vašem primeru za bolj zapletene težave, vas vabim, da poiščete nadaljno pomoč v Osmi hiši.

Avtor članka sem Marko Vide, specializant psihodinamske psihoterapije. Vabim vas, da si preberete več o o meni in mojem delu v psihoterapiji, astrološkem svetovanju in zdravilnem zeliščarstvu. Za več informacij mi lahko pišete na marko@osmahisa.com.