Zdravilno zeliščarstvo

Svojim klientom svetujem tudi s spoznanji iz zahodnega zdravilnega zeliščarstva, saj imajo mnoga zelišča izjemne zdravilne sposobnosti, ki pomagajo lajšati številne psihološke in psihosomatske simptome, zaradi katerih mnogi poiščejo psihoterapevtsko pomoč. Uporaba zdravilnih zelišč bi tako morala biti prva možnost, ki si jo vsak klient v obravnavi zasluži preden razmisli o morebitni uporabi bolj agresivnih psihiatričnih zdravil.

Slovenija ima močno razvito zeliščarsko tradicijo, zato je večina zdravilnih zelišč dosegljiva brez recepta v vseh večjih lekarnah in prodajalnah z zdravo prehrano. Številna zelišča rastejo prosto na travnikih in si jih tako lahko posameznik nabere in pripravi sam.

Pri slednjem ni zanemarljivo omeniti, da klient lahko tako bolj celovito prevzame nadzor nad svojim zdravjem in se pri tem tudi poveže z globljimi naravnimi ritmi, kar samo po sebi pogosto vodi v izboljšanje duševnega stanja.

Pri tem je pomembno poudariti, da je uporaba zdravilnih zelišč sicer izjemno varna vendar lahko kljub temu pri občutljivih ljudeh včasih sproži nenavadna duševna stanja in na kar je potrebno biti pozoren.

Določenih zelišč  in psihiatričnih zdravil se prav tako ne sme mešati med seboj; hkratna uporaba antidepresivov in npr. šentjanževke  lahko predstavljata nevarno kombinacijo. Zaradi tega se je ob vsaki hkratni uporabi psihiatričnih in zeliščnih zdravil potrebno posvetovati z zdravnikom, farmacevtom ali izkušenim zeliščarjem.